Online Marketing

Internet is een steeds belangrijkere factor in het verkopen van producten of diensten, maar wat houdt online marketing nou precies in? Er worden vaak verschillende termen door elkaar gebruikt en vandaag gaan we deze toelichten. De verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt zijn: E-commerce en E-business, E-marketing, digitale marketing, internetmarketing en online marketing.

We kunnen van de benamingen online marketing, digitale marketing, E-marketing en internet marketing een groep maken. Dit is een proces waarbij organisaties/bedrijven samen met bestaande en potentiële klanten via het internet waarden en producten creëren en met elkaar uitwisselen. Dit kan via alle apparaten die een internet functie bevatten. Binnen deze groepering kun je een verkleinproces aanwijzen en dit is E-commerce. Dit gaat over het daadwerkelijk verkopen van producten en diensten, waarbij online marketing ook draait om het gevonden worden, branding, communiceren etc.

Een verzamelbegrip voor beide bovengenoemde groeperingen is E-business. Dit is het ondernemen m.b.v. internetgerelateerde digitale technieken, dit kan o.a. ook het inrichten van andere (digitale) processen zijn. Het gaat hierbij dus ook om de inkoop en logistiek binnen een bedrijf/organisatie.

Hierbij hebben we nog een klein voorbeeldje om het te verduidelijken

Online marketing voor website X: Het vindbaar, bekend en aantrekkelijk maken van website X om daarmee aankopen te genereren.

E-commerce voor website X: De concrete verkoop, het betaalproces en de levering van de aangekochte producten.

E-business voor website X: De complete inrichting van het bedrijf en het proces voor-en achter de schermen om producten in te kopen, te verkopen en de orders praktisch en financieel af te handelen.

Hopelijk is het nu een stukje duidelijker wat online marketing inhoudt. Zo kun je een duidelijker beeld schetsen van eventuele verbeterpunten. Ik merk dat heel veel merken E-commerce hoog in het vaandel hebben staan, maar dus eigenlijk helemaal niet weten dat slechts een klein deel is van een veel groter netwerk. De term E-commerce is bekender dan de term E-business. Uiteindelijk gaat het er dus om dat alle drie worden toegepast.