Mogelijkheden in merkuitingen
Je hebt een verscheidenheid aan merkuitingen, maar welke zorgen voor merkactivatie? Er worden er uiteindelijk 22 behandeld, voor nu de eerste 6. Al deze fysieke merkuitingen zijn op basis van best practises verkozen tot de meest typerende.
1.Correspondentietest
Wat past bij mijn bedrijf? Hoe begin ik? Je kunt natuurlijk een Branddesignbureau inschakelen, maar wat als je het zelf wilt doen? Er is zo veel keus. Wil je als degelijk en betrouwbaar overkomen, ga dan voor een meer ingetogen design. Wil je als extreem innovatief gezien worden? Kies dan voor een meer extravert design. ‘Think outside the box’. Laat het design testen voordat de definitieve keuze wordt gemaakt.
2.Visitekaartje
Niets is belangrijker dan de eerste indruk, een visitekaartje hoort daarbij. Via een visitekaartje kun je ook je merkbeloftes uitdragen, hierdoor kan er weer een gesprek ontstaan over jouw bedrijf. Er zijn wel nog verschillen in visitekaartjes namelijk:
- Corporate visitekaartje, deze bevat alleen het bedrijfslogo, de bedrijfsinformatie en eventueel de corporate pay-off.
- Merkvisitekaartje, dit is een uniek kaartje per merk met de contactgegevens en merk pay-off.
- Endorsed visitekaartje,bijvoorbeeld op de voorzijde het bedrijfslogo en de bedrijfsinformatie en op de achterzijde één van de merklogo’s. Er zijn dan diverse kaartjes, met voor ieder merk een eigen achterkant.
- Portfolio visitekaarte, hier staat ook weer het bedrijfslogo en de bedrijfsinformatie op de voorkant, maar hier staan alle andere logo’s op de achterkant.
Je kunt visitekaartjes op verschillende manieren presenteren, maar het is wel belangrijk dat ze bij de ambitie van het merk passen.
3.Pand
Een pand kan ook bijdragen aan het imago van een merk. Een pand moet de consument aantrekken om het pand te bezoeken. Mensen delen dit dan weer sneller via sociale media.
Daarbij is de locatie ook van belang, waar richt jouw merk zich op? Daarna is het dus de keuze waar ga je jezelf vestigen? Het hangt ook van de locatie af hoeveel jouw product waart is. Hangt bijvoorbeeld een blousje in een kledingzaak op het industrieterrein of in de P.C. Hooftstraat, dan kun je meer vragen voor de blouse die in de dure winkelstraat hangt.
4.Pand/interieur
Het is ook belangrijk dat wanneer de klant zich eenmaal aangetrokken voelt tot jouw pand het interieur ook aan de verwachtingen voldoet. Dit geldt niet alleen voor de klanten, maar ook voor het personeel, dit draagt bij aan een stukje internal branding. De merkbeleving is voor beide partijen belangrijk. Via het interieur kun je ook een duidelijke toon aanhalen hoe jij bent als bedrijf. Heb je meerdere (winkel) ketens? Dan is het natuurlijk van belang dat in alle filialen dezelfde merkbeleving bevat.
5.Bedrijfswagens
Ga je voor uitgesproken of voor subtiel en zakelijk? Dit hangt natuurlijk van de merkidentiteit af. Heb je een ‘degelijk’ bedrijf, dan zul je sneller kiezen voor een duurdere auto met een subtiele merkidentificatie. Ben je een extravert bedrijf, ga je voor grote logo’s en felle kleuren.
6.Bedrijfskleding
Stel je voor een stewardess draagt een loodgietersoveral, zou je die stewardess serieus nemen? Waarschijnlijk niet, we hebben eenmaal bepaalde associaties met bepaalde beroepen, merken en organisaties. Het personeel moet reflecteren wat het bedrijf wil uitstralen. Heb je sportmerk/bedrijf, wil je het liefst dat jouw medewerkers ook een relatie met sport hebben.
Kortom test en ga voor jezelf na, wat past bij mijn bedrijf? En zorg ervoor dat het een logisch beeld vormt van de werkelijkheid. Heb je een merk/organisatie of bedrijf wat een betrouwbare uitstraling heeft, ga dan voor meer ingetogen merkuitingen. Heb je een extravert bedrijf? Think outside the box!’’